Medewerker regioteam, intern trainer en voorlichter

Een van onze collega's die werkt in het regioteam, als intern trainer en als voorlichter geeft een kijkje in haar werk! Lees gauw verder.

“Veilig Thuis is het Advies- en Meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Mensen die zich zorgen maken over de veiligheid binnen een gezin kunnen bij ons advies vragen of hun vermoedens melden. Vaak zijn dat professionals, de politie of mensen uit de omgeving van het gezin. Veilig Thuis doet dan een veiligheidsbeoordeling over de gemelde zorgen. Als er verder onderzoek nodig is naar de situatie, dan ga ik op huisbezoek.  
 

Wat houdt de functie in?

Bij de mensen thuis bespreek ik de gemelde zorgen. Ik probeer verbinding te creëren. Wat vinden ze van de melding? Wat speelt er? Wat zijn hun grootste zorgen? Wat hebben ze zelf al geprobeerd om de situatie te verbeteren? Wat werkte en wat niet? Ik leg uit wat Veilig Thuis doet. Ook vertel ik dat we met de kinderen zullen praten (als die er zijn) en met de huisarts, school en jeugdgezondheidszorg. Soms bel ik ook andere betrokkenen zoals hun psycholoog, of familieleden die hebben geprobeerd om te helpen. Ik heb hiervoor geen toestemming nodig. Dit mogen wij volgens de wet, maar we doen het niet achter de rug om.

Soms weten we al dat er sprake is van onveiligheid en dan is onderzoek niet nodig. Dan gaan we aan de slag met onze dienst: Voorwaarde en Vervolg. Dat is bijvoorbeeld het geval als de politie of kinderarts verwondingen heeft geconstateerd. Dan zoomen we meteen in op wat we moeten inzetten om de situatie weer direct veilig te krijgen.”

Extra taken

“Ik geef ook voorlichting aan de professionals in het hele brede netwerk. Maar dat is niet iets dat iedere regiomedewerker doet. Dit doe ik met drie collega’s. We geven voorlichting aan mensen van kinderdagverblijven, huisartsen, etc. Aan iedereen die voorlichting wil over het werk van Veilig Thuis, de meldcode of over bijvoorbeeld goede gespreksvoering.

Verder ben ik ook intern opleider. Ik train nieuwe medewerkers in het werken volgens het handelingsprotocol. Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis (LNVT) heeft deze training ontwikkeld. Als er interesse voor is, geef ik ook bijscholing aan nieuwe en bestaande medewerkers over diverse onderwerpen. Bijvoorbeeld over ouderengeweld, eer gerelateerd geweld en over cultuur inclusief werken."
 

Waarom heb je dit werk gekozen?

“Ik wil graag bijdragen aan de veiligheid van het leven van iedereen. Van ongeboren kind tot oudere. Het werk is heel breed met veel uitdaging en afwisseling. Ik vind het ook fijn dat ik een korte tijd intensief met het gezin optrek. Zo zie ik ook nog enigszins of de hulp in de praktijk werkt of dat we die moeten bijstellen. VT is een plek waar ik goed mijn kennis kan overdragen. Registratie is een belangrijk deel van je werk. Dat moet je je wel realiseren. Misschien niet altijd het leukste onderdeel, maar wel noodzakelijk.”
 

Wat vind je van Veilig Thuis Gelderland-Midden als organisatie?

“Ik heb erg leuke en betrokken collega’s. We staan snel voor elkaar klaar. Dat is heel fijn. Wat ik ook fijn vind is dat je kunt schuiven in taken. Stel dat je eens een tijdje wat anders wilt doen, dan kan dat meestal wel.”