Nieuws

Het laatste nieuws

Landelijke campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling

20-9-2023

Een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken

De Rijksoverheid is een landelijke campagne gestart om aandacht te vragen voor mensen in je omgeving die te maken hebben met huiselijk geweld. Demissionair Staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming (Justitie en Veiligheid) roepen omstanders op in actie te komen: "Let op elkaar. Want een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken.”

Lees meer

Stop Femicide! #nietéénmeer

7-3-2023

Het aantal gevallen van femicide – de moord op een vrouw omdat ze een vrouw is – is in Nederland fors hoger dan in ons omringende landen. Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis, met 25 regionale Veilig Thuis-organisaties, en het Landelijk Netwerk Vrouwenopvang – 24 organisaties – vinden dat zorgwekkend en roepen daarom het kabinet gezamenlijk op een integrale aanpak te ontwikkelen om dit aantal omlaag te brengen, onder de motto’s: #StopFemicide en #NietEénMeer.

Lees meer

Signalen eergerelateerd geweld soms lastig te zien

2-2-2023

Eergerelateerd geweld komt steeds vaker voor in Nederland. Veilig Thuis Gelderland-Midden kreeg in 2022 45 meldingen over deze geweldsvorm. “Het komt voor bij families die erg verbonden zijn met elkaar, ook wel een familiecultuur genoemd” vertelt Lidewij Wejden. Lidewij is gedragswetenschapper en voorzitter van de interne expertisegroep eergerelateerd geweld Veilig Thuis Gelderland-Midden. “Het speelt bij families waar je gezamenlijk verantwoordelijk bent voor de morele reputatie van je familie’.

Lees meer