Ik maak me zorgen om iemand in mijn omgeving

Je bent bezorgd over de veiligheid van iemand of een gezin in je omgeving? Op deze pagina leggen we uit waar je op moet letten en wat je kunt doen.

Ben je bezorgd over de veiligheid van iemand of een gezin in je omgeving? Hoor je vaak ruzies, zie je lichamelijk letsel? Dit kan betekenen dat het niet goed gaat in een gezin of met iemand. Het kan dan gaan om huiselijk geweld of kindermishandeling. Daarom is het belangrijk dat iemand de eerste stap zet om iets te doen. Ook als je twijfelt, is overleg met Veilig Thuis mogelijk.

Je kunt bij Veilig Thuis terecht voor informatie, advies en hulp, om zorgen te bespreken en om een melding te maken. Als je denkt dat er iets niet klopt, vertrouw dan op je gevoel. Neem bij zorgen of twijfel over mishandeling altijd contact op met Veilig Thuis: 0800 – 2000. Wij bespreken samen met je wat we het beste kunnen doen.

Als je belt, krijg je een van onze medewerkers aan de telefoon. We luisteren eerst naar je verhaal. We bespreken wat je ziet en denken met je mee. Ook kijken we samen naar wat er nodig is om de situatie te veranderen. Je bent niet meer alleen met je zorgen.

Ook als je twijfelt over of er wel echt iets aan de hand is kun je ons bellen. Wij komen niet zomaar in actie, dat mogen we zelfs niet eens. Bovendien kan je ook anoniem je verhaal doen. Dan kijken we daarna wel verder. Bel dus, ook als je twijfelt. Want als er wel wat aan de hand is, stopt het niet vanzelf. Dan is erover praten de eerste stap naar een oplossing.

Hoe herken je mishandeling?

Slachtoffers van huiselijk geweld zien zichzelf niet altijd als slachtoffer. Vaak zijn er gevoelens van schaamte en onvermogen. Of juist hoop, dat het wel weer voorbij gaat. Maar ze hebben hulp nodig. Daarom is het zo belangrijk dat je de signalen herkent en hierover kunt overleggen met Veilig Thuis.

Mishandeling is soms moeilijk te zien. Er zijn verschillende signalen die je kunnen opvallen. Stil en teruggetrokken gedrag, of juist heel druk gedrag. Schrikken van aanrakingen, vaak verwondingen hebben op onlogische plekken. En daar ongeloofwaardige verklaringen voor geven. Maar ook een onverzorgd uiterlijk, vieze, kapotte kleren en ongewassen haren en lichaam. En tenslotte ouders die schreeuwen tegen hun kind of vaak negatieve dingen zeggen over hun kind. Of een partner die je nooit buiten ziet. Of iemand die angstig, schrikachtig of depressief is. Of mishandeling of verwaarlozing van een huisdier: ook dat kan een teken zijn dat het niet goed gaat in het gezin.

Bij een oudere kunnen dit signalen zijn: een slecht verzorgd uiterlijk, urinegeur, blauwe plekken op vreemde plaatsen, somber en lusteloos gedrag, angstig en schrikachtig gedrag, of onderdanig gedrag naar de verzorgende.

Het kunnen allemaal signalen zijn dat het bij een gezin thuis of met een oudere niet goed gaat. Dit zijn slechts voorbeelden. Bedenk je dat elk geval uniek is, en ga op je gevoel af als je denkt dat er iets niet klopt. Bel voor deskundig advies met Veilig Thuis. Je kunt altijd iets doen.

Neem contact op

Hulp nodig?

Of ken jij iemand die hulp nodig heeft? Bel (anoniem) gratis dag en nacht. Of chat op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

Direct nood?

Bel in noodsituaties altijd direct de politie via 112