Mensenhandel en loverboys

Bij mensenhandel worden mensen uitgebuit en gedwongen om te werken. Gedwongen sekswerk valt hier ook onder. Daarom worden ook loverboys gezien als mensenhandelaren.

Bij mensenhandel worden mensen uitgebuit. Mensenhandelaren ‘werven' deze mensen, nemen ze ergens mee naartoe en dwingen ze om bepaald werk of seksuele handelingen te verrichten. Omdat deze mensen hier niet vrijwillig voor kiezen noemen we dit uitbuiting.

Uitbuiting gaat vaak gepaard met dwang, geweld, chantage en misleiding. Voorbeelden van mensenhandel zijn vrouwenhandel en gedwongen (jeugd)prostitutie, of de uitbuiting van personen in andere sectoren, zoals de horeca. Ook loverboys worden door Justitie gezien als mensenhandelaren.

Loverboys

Loverboys werken vaak op dezelfde manier. Ze flirten met jonge meisjes, jongens en vrouwen om ze voor zich te winnen. Loverboys doen alsof ze een relatie met het meisje hebben, of binnenkort zullen krijgen. Ook kunnen ze gebruikmaken van chantage en geweld. De loverboys brengen hun slachtoffers in een afhankelijke positie en maken ze bang. De slachtoffers moeten voor de loverboys werken in de prostitutie of in andere (illegale) sectoren.

Wat kun je doen?

Het is heel moeilijk om een slachtoffer van mensenhandel te herkennen. Slachtoffers leiden een dubbelleven, waarin ze veel liegen en hun emoties verbergen. Vaak gaat het om een combinatie van signalen, zoals:

  • concentratieproblemen
  • wegloopgedrag
  • slaapproblemen
  • zelfverwonding
  • smoesjes verzinnen.

Elk geval is uniek. Vermoed je dat er iemand in je omgeving slachtoffer is van mensenhandel of loverboypraktijken? Of heb je zelf misschien hulp nodig? Wij kunnen je helpen, ook als je twijfelt. Bel met ons via 0800-2000 of chat met ons. Dat kan ook anoniem.

Video Mooiste Chick van het Web is een voorlichtingsfilm over de ‘loverboy 2.0’.

Neem contact op

Hulp nodig?

Of ken jij iemand die hulp nodig heeft? Bel (anoniem) gratis dag en nacht. Of chat op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

Direct nood?

Bel in noodsituaties altijd direct de politie via 112