Elke week wordt een vrouw vermoord door haar (ex-)partner

In de podcast Zij is van mij onderzoekt journalist Saskia Belleman de verhalen achter vrouwenmoord: “Het is toch omdat er een onderstroom van seksisme is in deze samenleving.”

In veel gevallen van vrouwenmoord is er sprake van een overdreven liefde- of bezitsdrang, vertelt Belleman. In de podcast richt de journalist zich op verhalen van “vrouwen die worden gedood door hun man of ex-partner, omdat ze een eind willen maken aan hun relatie of omdat ze te veel ruimte voor zichzelf opeisen in de ogen van de man.”

Emoties niet onder controle

“Wij denken als Nederland wel dat we zo geëmancipeerd zijn, maar dat zijn we helemaal niet”, vertelt Belleman. Volgens een hoogleraar gespecialiseerd in gendergerelateerd geweld is er sprake van een onderstroom van seksisme in de samenleving. Het strookt dan ook niet met het beeld van de westerse man. Velen hebben hun emoties simpelweg niet onder controle. “Je merkt dat veel mensen moeite hebben om dat beeld te accepteren.

Je kunt wat doen!

Voor de meeste mensen komt vrouwenmoord ook uit de lucht vallen, legt Belleman uit. “Je ziet dat er allerlei factoren een rol kunnen spelen.” In de podcastserie spreekt de journalist onder meer met nabestaanden van een slachtoffer. “Die zeiden: we hadden eigenlijk geen idee dat dit aan de orde was. Heel veel vrouwen proberen heel lang om het goed te maken of om in hun eentje die worsteling aan te gaan. Op het moment dat ze zich wel melden als het niet goed gaat of aangifte doen bij de politie, dan gaat er meestal al ontzettend veel aan vooraf.”

Bel bij zorgen

Neem bij zorgen contact op met Veilig Thuis: 0800-2000. Is er sprake van direct gevaar? Bel dan 112.

Slachtoffers, plegers, omstanders en professionals kunnen altijd bellen om zorgen en vermoedens van (kinder)mishandeling te bespreken. De medewerker van Veilig Thuis geeft advies en samen bespreek je wat er moet gebeuren. Indien nodig onderzoekt Veilig Thuis de (vermoedelijke) situatie van mishandeling of geweld en brengt zo nodig de juiste hulp op gang.

Wil je meer lezen over wat je zelf kunt doen? Kijk op: ikvermoedhuiselijkgeweld.nl