Landelijke campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling

Een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken

De Rijksoverheid is een landelijke campagne gestart om aandacht te vragen voor mensen in je omgeving die te maken hebben met huiselijk geweld. Demissionair Staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en demissionair minister Weerwind voor Rechtsbescherming (Justitie en Veiligheid) roepen omstanders op in actie te komen: "Let op elkaar. Want een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken.”

Bijna 1,3 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder zijn in één jaar tijd slachtoffer geweest van huiselijk geweld, blijkt uit cijfers over 2022 van het CBS. Ruim 850 duizend mensen maakten het structureel mee: (bijna) dagelijks, wekelijks of maandelijks.

Huiselijk geweld, zoals kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling, komt in alle lagen van de bevolking voor. Vaak wordt het doorgegeven van generatie op generatie: van de gemelde gezinnen bij Veilig Thuis heeft 46 procent van de ouders zelf als kind één of meer vormen van huiselijk geweld meegemaakt.

Manager Veilig Thuis Gelderland-Midden Ingrid van Sluijs vindt het een goede zaak dat er  via een landelijke campagne van de Rijksoverheid aandacht gevraagd wordt voor het stoppen van huiselijk geweld. “Slachtoffers en plegers zoeken zelf vaak geen of te laat hulp. En áls ze eenmaal een melding doen en hulp krijgen, dan kan het gebeuren dat het lang duurt voordat zij zich beter gaan voelen of het gedrag verandert.” We weten ook uit onderzoek dat als er eenmaal een melding gedaan is bij Veilig Thuis blijkt dat er al tientallen incidenten geweest zijn in het gezin of tussen partners.

 

“Maak je je zorgen? Blijf er niet mee rondlopen”

In onze regio kreeg Veilig Thuis in de eerste 8 maanden van dit jaar 2095 meldingen en zijn  4043 adviezen gegeven. Bij de meldingen zijn circa 3443 volwassenen en circa 2436 kinderen betrokken. Ingrid van Sluis: “Dat zijn behoorlijke aantallen, maar ik ben blij dat mensen de weg weten te vinden naar Veilig Thuis. De rol van familie, buren of vrienden is heel belangrijk. Zij zien en merken het vaak als eerste als er sprake is van een onveilige situatie. Door het bespreekbaar maken van de zorgen die zij hebben, kunnen zij de cirkel doorbreken.”

Onveilige thuissituaties kunnen in elke omgeving plaatsvinden, zoals bij buren, een vriend, collega of familielid. Ingrid van Sluijs: “Als je je zorgen maakt om iemand, blijf er niet mee rondlopen. Zoek contact met diegene. Hiermee kun je echt het verschil maken. Durf je dat niet of heb je er geen gelegenheid voor bel of chat dan met Veilig Thuis. Dat kan ook anoniem. De medewerkers van Veilig Thuis kunnen met je meedenken en bespreken hoe je het beste je zorg kunt bespreken. Of als dit echt niet mogelijk is of de zorgen dermate groot zijn, kunnen zij je helpen met het doen van de melding bij Veilig Thuis. Daarom is de slogan zo goed: ‘Een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken”.

 

Tips als je huiselijk geweld vermoedt

Maak jij je zorgen om iemand? Blijf er niet mee rondlopen. En gebruik deze 3 gesprekstips om in actie te komen.

·       Benoem wat je opmerkt. Bijvoorbeeld: Ik hoor vaak geschreeuw, hoe gaat het met je?

·       Neem een open houding aan en wees niet veroordelend.

·       Laat weten dat je er voor diegene bent. Bijvoorbeeld door praktische hulp aan te bieden. Zoals boodschappen doen of de kinderen uit school halen.

 

Hulp nodig? Of ken jij iemand die hulp nodig heeft? Bel (anoniem) gratis 0800 2000, dag en nacht. Of chat op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur met Veilig Thuis.