Gedragswetenschapper

Benieuwd wat een gedragswetenschapper doet? Een van onze collega's vertelt over haar werk.

Wat houdt de functie in?

“Als gedragswetenschapper zorg ik voor de methodische begeleiding van de medewerkers van Veilig Thuis (VT). Dit doe ik in nauwe samenwerking met mijn directe collega’s: gedragswetenschappers werkbegeleiders en vertrouwensartsen. De medewerkers kunnen bij mij komen met inhoudelijke vragen en verzoek om mee te denken in besluitvorming. Vragen zoals: Wat is nodig om met de (psychiatrische) problematiek van deze cliënt om te gaan? Welk besluit nemen we ten aanzien van de bemoeienis door VT? Als gedragswetenschapper ben ik ook coach. Ik geef meestal geen kant-en-klaar advies. Door vragen te stellen, komen de medewerkers vaak met verrassende oplossingen die goed aansluiten bij de praktijk. Met een coachende houding werk je vanuit vertrouwen in de kennis en kunde van de medewerker zelf. Dat maakt de samenwerking erg leuk.

Soms lees ik op verzoek documenten door. Bijvoorbeeld een overdrachtsdocument of een rapportage die de deur uitgaat als er een besluit tot een beschermende maatregel is genomen.    

Als gedragswetenschapper spelen we een rol in de deskundigheidsbevordering van de medewerkers en bewaken we de kwaliteit van het geleverde en toekomstige werk. Ook vind ik het belangrijk om in verbinding te blijven met de gedragswetenschappers uit het lokale veld.”
 

Waarom heb je dit werk gekozen?

“Ik vind het belangrijk om van betekenis te kunnen zijn voor anderen en om in een team van experts bij te dragen aan het creëren van veiligheid en - waar nodig- bescherming van kwetsbare kinderen en volwassenen. Het zijn vaak best heftige problemen die er spelen en het is belangrijk dat we als VT voor die doelgroep bestaan.”
 

Wat vind je leuk of minder leuk aan het werk?

“Ik vind het leuk om de medewerkers in hun kracht te zetten. Wel mis ik soms het directe contact met onze cliënten. Ik begeleid vanuit dossiernummers. Als cliënten psychologische of pedagogische hulp nodig hebben, dan kunnen ze zich tot een externe behandelaar wenden. In de korte tijd dat wij betrokken zijn, geven we samen met de cliënten en betrokken hulpverleners de (eerste) aanzet tot het creëren van duurzame veiligheid. Dit proces is intensief en ik vind het waardevol om daaraan te mogen bijdragen.”

“Je moet voor deze functie wel flexibel zijn. Door een spoedvraag kan je agenda zomaar veranderen. Geen dag is hetzelfde. Je moet snel hoofd- en bijzaken kunnen scheiden en creatief kunnen denken. De dingen zijn vaak anders dan je had verwacht.” 

“Het is een uitdagende baan waarin je elke dag bijleert. Inhoudelijk, maar ook op het vlak van coaching. Feedback van collega’s is daarin zeer waardevol. En je leert ook veel over jezelf: over je krachten en valkuilen, en hoe je je verder wilt ontwikkelen.”
 

Wat vind je van Veilig Thuis Gelderland-Midden als organisatie?

“Het spreekt mij enorm aan dat iedereen binnen Veilig Thuis hart heeft voor de cliënt. En ook onderling is de bereidwilligheid groot. Iedereen werkt hard aan het vormen en onderhouden van een hecht en steunend team. Dat is fijn, want in dit werk heb je elkaar echt nodig.
Als je als gedragswetenschapper of vertrouwensarts de stap wilt maken, zou ik het zeker proberen!”