Medewerker regioteam

Ik probeer altijd het verschil te maken, door afspraken te maken die ook echt leiden tot verandering. Het liefst doe ik dit in samenwerking met de mensen zelf, zodat ze het gevoel van eigen regie behouden. Ik probeer iedere situatie als uniek te zien en niet te oordelen. Mijn doel is dat iedereen zich veilig voelt in de eigen thuissituatie.

 

Wat houdt de functie in?

“Ik voer twee soorten diensten uit: Onderzoek en Voorwaarden en Vervolg. In de eerste dienst onderzoek ik na een melding of er echt sprake is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Bij de dienst Voorwaarden en vervolg is geen onderzoek meer nodig. Dan is al duidelijk dat de situatie onveilig is. In beide gevallen ga ik in gesprek met de betrokkenen en professionals. Om ervoor te zorgen dat de situatie zo snel mogelijk weer veilig wordt, stel ik veiligheidsvoorwaarden.
Soms behandel ik ook politiemeldingen. Aan de hand van de informatie die ik krijg uit de politiemelding en van de betrokkenen zelf, beoordeel ik of Veilig Thuis een van haar diensten gaat uitvoeren of dat we direct kunnen overdragen aan een andere partij. Bijvoorbeeld een sociaal wijkteam of gecertificeerde instelling.”

Waarom heb je dit werk gekozen?

“Ik vind het fijn om iets voor mensen te betekenen en probeer altijd het verschil te maken. Soms zitten mensen al heel lang in een onveilige situatie en zijn er al meerdere hulpverleners betrokken. Dan vind ik het fijn om met de mensen zelf te praten en zoveel vertrouwen te wekken dat we afspraken kunnen maken die ook echt leiden tot verandering. Ik vind het erg belangrijk dat iedereen zich veilig kan voelen, zeker in de eigen thuissituatie. Daar wil ik me graag voor inzetten.”

Wat vind je leuk/minder leuk?

“Ik vind het erg leuk om bij de mensen thuis te komen. Je krijgt zo een kijkje achter de voordeur. Elke situatie is anders, ook al lijken ze soms op elkaar. Juist dán is het een uitdaging om iedere situatie als uniek te zien en niet te snel conclusies te trekken.  
Ik vind het weleens lastig dat mensen niet op ons zitten te wachten. Ze hebben vaak het gevoel dat dit hen overkomt. Soms krijg je dan ook met lastig gedrag te maken. Toch hebben we vaak goede gesprekken. Ik probeer zo open mogelijk te zijn en geef mensen inzicht in de stappen die ik met ze wil zetten. Ook probeer ik ze een gevoel te geven van samenwerking met eigen regie. 

Wat ook belangrijk is, is dat je je bewust bent van je eigen referentiekader. Wat is er nu eigenlijk echt onveilig aan de situatie en wat is meer een kwestie van andere normen en waarden? Je moet natuurlijk focussen op het eerste.

De samenwerking met andere professionals, bijvoorbeeld van de sociale wijkteams, vind ik ook fijn. Het is goed om te horen dat samenwerkingspartners onze expertise waarderen. Ook de combinatie kantoorwerk en huisbezoeken vind ik prettig, al zou de nadruk wat meer op dat laatste mogen liggen.
Hiervoor zat ik in de jeugdbescherming. Dan zit je meer aan het einde van de keten en ben je soms jarenlang met een gezin bezig. Het leuke van dit werk vind ik dat je korte tijd betrokken bent en daarna overdraagt aan andere professionals. Dat houdt mijn werk dynamisch.”

Wat vind je van Veilig Thuis Gelderland-Midden als organisatie?

“Het werk is leuk en ik heb fijne collega’s. Ook het werken in een regioteam vind ik erg prettig. We hebben in 2020 drie regioteams ingericht. We zijn zelf organiserend en bedenken samen wat we belangrijk vinden en hoe we met elkaar willen werken. In mijn team zitten we met 13 collega’s. Ik ervaar nu veel meer teamgevoel dan voorheen en dat vind ik heel fijn.”