Wanneer een retourticket een enkele reis wordt...

De zomervakantie staat voor de deur, helaas betekent dit niet altijd iets positiefs voor jongeren. Honderden jongeren lopen jaarlijks namelijk het risico om tijdens hun vakantie gedwongen te worden om te trouwen. Of achtergelaten te worden in het buitenland.  

Het Landelijk Knooppunt voor Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) start de campagne 'Retour/Enkele reis?' Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het onderwerp. 

Signalen worden vaak gemist

Het (LKHA) waarschuwt dat signalen van huwelijksdwang en achterlating vaak worden gemist. Uit loyaliteit aan hun familie zijn mogelijke slachtoffers vaak blind voor signalen. En zo kan een onschuldig lijkend familiebezoek in het buitenland eindigen in een enkele reis. Het LKHA benadrukt dat slachtoffers achteraf aangeven dat er wel degelijk signalen waren. Zoals een plotseling vertrek of gebrek aan controle over reisdocumenten zoals paspoort, visum en tickets. Slachtoffers worden bijvoorbeeld buiten bepaalde gesprekken gehouden of er is voor het slachtoffer geen retourticket geboekt.

Wat is huwelijksdwang en achterlating?

Nederlandse jongeren moeten soms tegen hun wil trouwen met een partner in het buitenland, uitgekozen door hun ouders of familie. Of ze worden helemaal alleen achtergelaten in hun land van herkomst, bijvoorbeeld omdat ouders vinden dat hun kind teveel is verwesterd. 

Neem bij zorgen contact op met Veilig Thuis Gelderland-Midden

Maak je je zorgen om jezelf of iemand die je kent? Neem (anoniem) contact op met Veilig Thuis. Gratis en anoniem, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Bel 0800 2000 of chat via www.veiligthuisgm.nl

Enkele reis of retour